Legfrissebb hírek
Jöjj és láss!
Tovább...
3D nyomtatás a könyvtárban
Tovább...
 
Közösségi média
Híreink 2018 május-június

Híreink 2018 május-június

Gondozotti kirándulások

Idén május hónapban került sor a gondozottak egy hetes üdülésére, melyet két turnusban sikerült megvalósítani Bodrogkeresztúron, a Betlehem Evangélikus Pihenőházban. Ismét sok élménnyel gazdagodhattak, melyről még hetekkel később is szívesen meséltek. Eljutottak Tokajba, Tarcalra, a miskolci deszkatemplomba, az edelényi kastélyba, éjszakai túrán jártak, cukrászdák és fagyizók rendszeres vendégei lehettek. Mindkét csoportnak több alkalommal volt lehetősége találkozni közös sportnapokon az Emmaus Evangélikus Szeretetotthon lakóival, mely programok az EFOP-1.3.7-17-2017-00008 azonosítójú pályázat keretein belül valósultak meg. A szállásért és a teljes ellátásért ezúton is köszönet illeti a Betlehem Evangélikus Pihenőház működtetőjét, az Emmausért Alapítványt.

 

Családi nap a Bólyi téren

Pünkösd hétfőn második alkalommal vett részt intézményünk a kertvárosi gyülekezet családi napján, melyen közösségépítő, szemléletformáló játékokkal készültünk. A fiatal korosztály kipróbálhatta, milyen kerekesszéket tolni, fogyatékkal élőkkel együtt mozogni, játszani. A gyülekezet örömmel fogadta az ellátottakat, vendégül láttak bennünket ebédre is, melyet finomabbnál finomabb süteményekkel koronáztak meg. Hála a gyülekezet tagjainak, akik szeretettel készültek erre az alkalomra.

 

Amerikai vendég látogatása

Az idei évi amerikai önkéntesünk, Steven Rystrom édesanyja látogatott intézményünkbe. Izgatottan vártuk a találkozást, az ellátottak pedig még egy apró műsorral is készültek a vendég tiszteletére. Az intézményben folyó munka bemutatása közben és után is lehetőség nyílt köszönetet mondani, hogy a család elengedte Steven-t ilyen messzire az otthonától, és hogy ennyire a szívébe zárta a „lányokat”, magáénak érezte a rábízott feladatokat.

Bízunk benne, hogy örökre szóló élményekkel gazdagszik a nálunk  töltött idő alatt, és szívesen gondol majd vissza ránk az Amerikai Egyesült Államokból is.

 

Főzőverseny

Az Élim Evangélikus Szeretetotthon első alkalommal vett részt idén az evangélikus intézményeknek szervezett főzőversenyen a Bólyai téren. A munkatársi csapatok nagy lelkesedéssel kezdtek neki az előkészületeknek. Mindenhol tüzet gyújtottak és jó hangulatban, beszélgetések, ismerkedés közepette folyt a verseny. Miután a szakmai - és a gyerekzsűri is mindent megkóstolt, összesítették pontjaikat és következhetett az eredményhirdetés. A „Levendula csapat”, melyre intézményünk delegációját kereszteltük, az előkelő második helyen végzett. Jövőre még felkészültebben várjuk a megmérettetést.

 

Élim napja 2018

Második alkalommal került megrendezésre az Élim napja elnevezésű rendezvény az intézmény történelmében. Mint a tavalyi évben, úgy idén is szeretettel vártuk a testvérintézmények, a környéken működő szociális intézmények ellátottjait kísérőikkel együtt az alkalomra. Az Élim napja egy fesztivál, amely a jókedvről, a barátkozásról, az együtt töltött játékokkal és mulatsággal tarkított időről szólt.

Fontos számunkra a mentális feltöltődés biztosítása a munkatársak részére, így a rendezvény nemcsak az ellátottakról, de a munkavállalókról is szól. A délelőtt folyamán önkéntes segítőinknek köszönhetően a munkatársakkal együtt tölthettünk egy kis időt, melyet közös ebéddel zártunk. A délután természetesen a intézmények lakóiról, ellátottjairól szólt, ahol többek között lehetőség nyílt arcfestésre, kreatív sarok igénybevételére is, de csak a meghívást elfogadó intézmények bemutatkozó műsorát követően. A jó hangulatról, az együtt éneklés lehetőségéről idén az Evangélikus Roma Szakkollégium egyik hallgatója, Lakatos István gondoskodott, akinek ezúton is külön köszönet a feledhetetlen délutánért, és hatalmas elismerés a tehetségért.

A nap meglepetése ezúttal a „Nyali Fali” Mobil Fagyizó megjelenése volt, és persze mindenkit meginvitáltunk egy gombóc fagylaltra is.

A mihamarabbi viszontlátás reményében búcsúztattuk vendégeinket, reméljük mindenki jól érezte magát.

 

Évzáró 2018

Mint évtizedek óta, így idén sem zárhattuk volna másként a tanévet, mint az évzáró ünnepséggel. A tanári kar minden tagja és az önkéntesek is meghívást kaptak az alkalomra, melyet az „Élimi lányok” műsora nyitott. Bemutathatták tudásukat, az elmúlt egy év rövid zenés-verses összefoglalását láthatták a jelenlévők, melyen nemcsak az iskolások, de a szocioterápiás foglalkozáson résztvevők is szerepeltek. A műsort a várva várt bizonyítványok ünnepélyes átadása követte. A kitűnő bizonyítványért járó jutalomból mindenki részesült, és közös játékos vetélkedőkkel nyitottuk meg a nyári szünetet. Kellemes pihenést kívánunk mindenkinek! Szeptember újra találkozunk.

Missziói alkalom Élimben

Régi hagyománya van már az intézmény életében a külmisszió imádságban hordozásának. A hazatérő misszionáriusok pedig szívesen látott vendégek nálunk. Így köszönthettük dr Keszi Krisztina misszionáriust ismét kis közösségünkben, ahol az utóbbi 4 évben Zambiában végzett munkájáról számolt be vetített képes előadás keretein belül. Az alkalmat intézményvezető asszony köszöntője után Adámi László igazgatólelkész úr imádsága (a 67. zsoltár) nyitott meg. A fotókból és a kérdésekre adott válaszokból látszik, hogy óriási eredményeket sikerült elérni már idáig is, de folyamatos támogatásra, segítségre van szükségük az ott élő keresztényeknek. Különböző alkalmakat szerveznek a gyülekezetnek: csendes hetek, olvasó klub, vasárnapi iskolai munka, és még sorolhatnánk a sort. Azonban semmit nem sikerülhetne ezekből megvalósítani pusztán az embernek, mivel Krisztina szavaival élve: „a misszió nem emberi ügy, hanem Isten szívügye.”

Továbbra is imádságban hordozzuk a missziói szolgálatot és a benne tevékenykedőket. Isten áldását kívánjuk életükre.

Eu Eu