Legfrissebb hírek
Jöjj és láss!
Tovább...
3D nyomtatás a könyvtárban
Tovább...
 
Közösségi média
"Értük! - Velünk!" Integrált napközis tábor az Élimben

"Értük! - Velünk!" Integrált napközis tábor az Élimben

A Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ Közhasznú Nonprofit Kft. és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott, Szülősegítő szolgáltatások támogatása címmel meghirdetett SZÜLŐ2020/B/3 kódszámú pályázat keretein belül, az Élim Evangélikus Szeretetotthon által szervezett nyári integrált napközis tábor mindkét turnusa sikeresen megvalósult.

A gyerekeknek a második héten is minden napra tematikus programokat szerveztünk, melyekkel nemcsak ismereteik bővítése vált lehetővé, hanem érzékenyítésük is folyamatos volt a fogyatékkal élők irányába.

A hetet ismerkedéssel, érzékenyítéssel kezdtük, mely során egy animációs kisfilmet vetítettünk le számukra, majd megbeszéltük a mondanivalóját. Következett a csapatalkotás, melyet honfoglaló játék keretein belül zászló és kendőkészítés, illetve várépítés követett. A különböző feladatokat sikeresen megoldották a csapatok, melyekért nem maradtak el a jutalompontok sem.

A délelőtti kreatív foglalkozás az újrahasznosítás jegyében telt, kartonból lehetett a várakat megépíteni, festeni, használt textíliát batikoltunk, és zászlót festettek a gyerekek.

Délután a kedvező időjárásnak köszönhetően a szabadtéri játékokra helyeződött a hangsúly, illetve a csapat összetartozás erősítésének jegyében elkezdtük tanulni a Cap song-ot, melyet papírpoharak ritmikus ütögetésével és tapssal kísértünk. Kreatív foglalkozás keretein belül tojástartóból és filc anyagból manókat, illetve fonalképeket készítettek, melyeket bútorlapba vert szögek segítségével kellett megvalósítaniuk.

Kedden Petrus Anita, a Fehérbot Alapítvány munkatársa tartott érzékenyítő foglalkozást, melyen a vakok és gyengénlátók mindennapjaival ismerkedhettek meg a gyerekek. Érdeklődő tekintetük, kérdéseik bizonyították, hogy tartalmas délelőttöt töltöttünk el együtt. Délután a honfoglaló következő etapja után lehetőség nyílt petpalackból kivágott maszk alapokat újságpapír és tapétaragasztó segítségével bevonni, majd száradás után saját maszkokat festeni, díszíteni.

Szerdán délelőtt a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének munkatársai látogattak el hozzánk, és előadást tartottak az elsősegély-nyújtásról. Az interaktív foglalkozásnak köszönhetően a résztvevők kipróbálhatták az újraélesztést, a stabil oldalfekvést gyakorolhatták, illetve sebet kötözhettek. Ezúton is köszönjük nekik, hogy ellátogattak hozzánk. Délután, a honfoglaló játék folytatódott, majd, hogy elviselhetőbb legyen a hőség, vízipisztoly csata következett.

Csütörtökön egész napos kirándulást szerveztünk Sóstóra, ahol az ügyességi játékokon túl maradt idő játszóterezésre, piknikezésre, fagyizásra is a tavi élővilággal ismerkedés mellett.

Az második tábor utolsó napjának délelőttjén Mini-Exatlont szerveztünk, mely során különböző ügyességi feladatokban mutathatták meg magukat a gyerekeknek, igazi csapatként együtt dolgozva, egymásért hangosan szurkolva.

A délután az ünneplésről, a búcsúzkodásról szólt, ahol mindenki oklevelet és egy kis ajándékot vehetett át, illetve a csapatok kiváló szereplését díjazva jégkrémmel és tortával leptük meg a résztvevőket.

A mosolyt látva az arcukon, elmondhatjuk, hogy elértük célunkat. Játékos foglalkozásokon keresztül sikerült kialakítani barátságokat ép és fogyatékos fiatalok között. Talán egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy a jövő generációja már befogadóbb legyen.

Ezúton is köszönjük a Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ Közhasznú Nonprofit Kft.-nek és az Emberi Erőforrások Minisztériumának a támogatást, mely nélkül nem valósulhatott volna meg kezdeményezésünk.

Keressük a további lehetőségeket és az igények felmérést követően reméljük, hogy jövőre is találkozunk.

Kapcsolódó galériák:

Eu Eu