Legfrissebb hírek
Sportfoglalkozás az Emmaussal
Tovább...
Munkatársi csendesnap
Tovább...
 
Közösségi média
Szolgáltatások

Szolgáltatások

Egészségügyi szolgáltatások:

  • Ápolás-gondozás

Szeretetotthonunk - mint tartós bentlakásos elhelyezést nyújtó intézmény - létbiztonságot, teljes ellátást és nyugalmat biztosít azoknak a fogyatékos embereknek, akikről életkoruk, egészségi állapotuk, valamint szociális helyzetük miatt az alapellátás, a nappali vagy átmeneti intézményi forma keretében nem lehet gondoskodni. 

  • Orvosi, egészségügyi szolgáltatás

Az orvosi ellátás feladatait dr. Vasváry Tünde háziorvos, dr. Kovács Tibor pszichiáter szakorvos látja el. Feladatuk a rendszeres orvosi felügyelet, a szakszerű orvosi ellátás, beleértve a szükséges korházi gyógykezelést, a gyógyszerrel, gyógyászati segédeszközzel való ellátást is.

  • Gyógy masszázs (kézi és gépi), hidromasszázs

Masszázs hatására a szervezetben bonyolult, egymással összefüggő élettani változások jönnek létre, melynek kulcsa a központi idegrendszer.

A jobb vérellátás miatt a fájdalomérzés csökken. A bőr táplálkozása javul, az esetleges hegek fellazulnak. Az elhalt hámsejtek a felszínről eltávoznak, javul a bőr rugalmassága.

Az ingerlő fogások hatására fokozódik a szervezet aktivizálódása, míg a nyugtató fogások után a test ellazul, elernyed. A fáradtság érzés csökken, az izom teljesítőképessége javul, és gyorsan regenerálódik (sport). A savasodás kémiai úton csökken.

A központi idegrendszer vérkeringés és oxigén ellátás javulása, jobb idegi működést és szellemi képességet hoz magával, de ez csak átmeneti hatású, viszont reflexiósan javítja az egész szervezet működését.

  • Kozmetika, pedikűr/manikűr

Higiénés és tisztasági követelményeknek való megfelelés biztosítása.

 

Fejlesztő, hangulatjavító terápiák

Bazális stimuláció

 Németországban Andreas Fröhlich és UrsulaHaupt 1975 és 82 között halmozottan sérült gyerekek számára dolgozta ki módszerét, a bazális stimulációt, mely a korai tanulás neurofiziológiai hatásaira épít.

 A test ingerlése során fontos a közvetlen testi kontaktus, mely ellazítja a gyermeket, és figyelmét leköthetik a közvetlenül a testét érő ingerek (pl masszírozás, ringatás, fürdő). Az egyensúlyrendszer ingerlése segít a test megismerésében, tájékozódási pontokat teremt a mélység, magasság és távolság dimenzióiban azok pontosabb megismerésével. A vibratórikus ingerek szorosan kötődnek a hangrezgésekhez. A terápiában fontos szerepe van a hangingereknek és a kommunikációnak.

A bazális stimuláció, minden egyes érzékszervre épít. A tapintással a tárgyak több tulajdonsága megismerhető, ehhez azonban fontos a nyúlás-fogás-elengedés hármas tudása. A vizuális ingerek segítenek a figyelem fejlesztésében is, ezeken kívül a szaglás és ízlelés stimulálása is szerepet kap.

A terápia során tehát rengeteg inger éri a gyerekeket, melyekre reagálhatnak. Egy-egy inger sok esetben több érzékszervre hat egyszerre (pl a ringatás adja az ellazító testi kontaktus élményét, ingerli az egyensúly rendszert is). A tevékenységek a mindennapi életbe illeszkedő ingereket használják, a mindennapi életbe illeszkedő tárgyak, anyagok által, ezzel erősítve a gyermekek önbizalmát, és motiválva őket a további együttműködésre. A terápia személyre szabható és igen változatos. Egyes elemei ma már más fejlesztő programokban is fellelhetőek. Nagy hatással volt a módszer a halmozottan sérült gyermekek ellátásában!

 

Foglalkozás terápia

Egyéni és csoportos foglalkoztatás, vizuális kifejezés, nevelés, tárgyalkotás, célja, hogy a beteg alapvető önellátásra, hasznos munkavégzésre és szabadidős tevékenységek folytatására tegye képessé.

 

Illat és színterápia

A színterápia közvetlenül a szemünkön keresztül az agyunkban fejtik ki a hatásukat fejti ki hatását. Az agyat érő különböző ingerek (szemből futó, elektromos ingerekké alakult jelek) stimulálják az agyunkat, így közvetlen terápiás hatása is lehet.A színek különböző hangulatokat váltanak ki belőlünk, emellett gyógyító hatással is rendelkeznek. Különböző kialakult betegségek esetén segíthetnek a gyorsabb felépülésben.

Egyes színek pozitívan hatnak a fáradékonyság, stressz, depresszió, feszültség és étvágytalanság tüneteire. 

 

Szabadidős szolgáltatások:

Sport és ügyességi foglalkozások

Önellátási tevékenység fejlesztése

Levendula ültetvény és gyógyfüves illetve konyhakert gondozása

Dió és szőlőszüreti tevékenységek az otthonon belül

Színjátszó kör, ünnepkörökre

 

Ünnepkörökhöz igazodó programok:

Évnyitó,

Mikulás,

Karácsony,

Szilveszter,

Húsvét,

Anyák napja,

60-asok klubbja

 

Spirituális alkalmak:

Istentiszteletek, Bibliaórák, Csendes napok.

Rendszeres Áhitat és Biblia vetélkedő,

Missziói imaóra és előadások

Eu