Legfrissebb hírek
Zenés áhítat az Evangélikus Nagytemplomban
Tovább...
Kertvárosi Közösségi Ház - Foglalkozás
Tovább...
 
Közösségi média
Kelet-magyarországi Speciális Mentő Egyesület

Kelet-magyarországi Speciális Mentő Egyesület

Különös élményben lehetett részük az Élim Evangélikus Szeretetotthon támogatott lakhatásában élő ellátottainak, hiszen 2024.10.16-án a Kelet-magyarországi Speciális Mentő Egyesület két tagja látogatott el hozzánk, hogy kiképzett mentőkutyáival bemutassa nekünk, hogyan tudnak segíteni a bajba jutott embereken. Ők már 25 éve végzik ezt a segítő tevékenységet.
Két erdélyi kopó kutyával dolgoznak. Medina 7 hónapos, játékos és sokat kell még tanulnia, Ikon pedig már rutinosabb, 7 éves mentőkutya.
Az erdélyi kopó jelenleg a legveszélyeztetettebb helyzetben lévő Magyarországról származó kutyafajta. Már honfoglaló őseink is előszeretettel használtak a vadászatokon kopókat segítőnek. Ezeknek a kutyáknak veleszületett képessége az egyes emberek egyedi szagának beazonosítása, azt sok szag közül képesek kiválasztani, fejben tartani, követni.
Dr. Papp István kollegája segítségével megmutatta, hogyan zajlik egy eltűnt személy keresése. Edit elbújt egy távolabbi épületbe, ahol a kutya végül meg is találta őt. A mantrailing során egy konkrét eltűnt személyt keresnek, akinek valamilyen ruhadarabját szagmintának használják, majd a kutyák ez alapján keresik meg őt.
Láthattuk azt is mi történik, ha valaki egy katasztrófa következtében leomlott épület alá szorul. Ezt most sátrak segítségével mutatták meg. Ilyenkor a kutya megáll azon a helyen, ahol embert észlel és ugatással jelzi, hívja magához gazdáját.
Ikon megmutatta milyen szófogadó, ügyesen helyére vitte a karikákat.
A bemutató végén ellátottaink lehetőséget kaptak, hogy megsimogassák a mentőkutyusokat, akik a jól megérdemelt munkáért jutalomfalatot kaptak.
Igazán köszönjük ezt a nem mindennapi bemutatót a Kelet-magyarországi Speciális Mentő Egyesületnek!

Kapcsolódó galériák:

Eu Eu