Legfrissebb hírek
Egészségfejlesztés 2.
Tovább...
Máriapócs
Tovább...
 
Közösségi média
Nyári tábor a támogatott lakhatásnak

Nyári tábor a támogatott lakhatásnak

Több napos táborban vettek részt a Támogatott Lakhatás lakói.
" Ha a Föld Isten kalapja, Hazánk a bokréta rajta" Írta Petőfi a gyönyörű székely kapura. Ebben a szellemben kezdtük meg nyaralásunkat a Beregben.
Megcsodálhattuk a Nagyaron található Luby kastélyt, és gyönyörű rózsakertjét. A Luby kastély csodálatos történelmi múltra tekint vissza, egészen az 1800-as évekig. Építtetőjét, Luby Gézát, kora „Rózsakirálynak” hívta, a kastélyhoz kialakított pompázatos rózsakertjének köszönhetően.
A kastély ma is otthont ad a kultúrának, történelemnek és gasztronómiának, amellyel méltán örököse a Luby család által megteremtett miliőnek és hangulatnak. Filmnézés közben, és után átélhettük a nemesi kor hangulatát a kastélyban működő interaktív múzeumunkban. Európában is különlegességnek számít a Szatmárcsekei műemlék jellegű temető, ahol több mint 600 embermagasságú, stilizált csónakos kopjafa áll. Az úgynevezett “csónakos” fejfák eredetére máig nincs egyértelmű magyarázat: egyes vélemények szerint ezek az ősi ugor csónakos temetkezési szokást jelképezik, egy másik megközelítés szerint azért temetkeztek így, mert a falut körülvevő Tisza áradásakor a halottakat csak csónakban vihették ki a temetőbe. A fejfák mérete, formája és díszítése az elhunyt korára, nemére és vagyoni helyzetére egyaránt utal. A fiatalok kerékpárral érkeztek erre a helyre.
Következő állomásunk a Túristvándi vízimalom volt.
A malom népies stílusban épült kétszintes épület 11 ablakkal, három erkéllyel, nyugati oldala a partoldalba van építve, többi része cölöpökön. Déli, folyó felőli oldalán kapott helyet a három alulcsapós vízkerék. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb korabeli vízimalommal ellentétben itt a víz nem felülfolyik a lapátokra, hanem a folyó sodrása alulról hajtja meg a kerekeket.
A malom szerkezete ma is alkalmas őrlésre. Az épületben megtekinthető egy kiállítás is, melyben a vízimalom történetével, működésével ismerkedhettünk meg.
A köztes időkben sütés-főzés-játék, és egy kis kenutúra.
A táborozás során a fiatalok nemcsak új ismeretekre tettek szert, hanem megtanulták az alkalmazkodást, odafigyelni egymásra, megismerni egymást, és tiszteletet ember és természet iránt!

Kapcsolódó galériák:

Eu Eu