Legfrissebb hírek
Jöjj és láss!
Tovább...
3D nyomtatás a könyvtárban
Tovább...
 
Közösségi média
Szolgáltatásbővítés az Élimben

Szolgáltatásbővítés az Élimben

Az Élim Evangélikus Szeretetotthon az EFOP-2.2.25-22-2022 azonosítószámú projekt megvalósulásával szolgáltatásfejlesztést hajtott végre.                   

A részcél 3 db ingatlan vásárlásával (1 db 6, 1 db 5 férőhelyes és 1 db 11 férőhelyes) valósult meg, melyek megfelelnek a támogatott lakhatások kialakítására vonatkozó szakmai iránymutatásoknak.

A 4400 Nyíregyháza, Színház u. 15. sz. alatti ingatlan egy családi ház, melyben 11 fő számára alakítottuk ki a támogatott lakhatás szolgáltatást. Az ingatlanban értelmi fogyatékos személyek, mozgásfogyatékkal élők és autizmus diagnózissal rendelkezők számára nyújtunk az önálló életvitelre lehetőséget biztosító szolgáltatást. A támogatott lakhatás engedélyezett neve: Élim Evangélikus Szeretetotthon Agapé Támogatott lakhatás.

A családi házban, akadálymentes vizesblokk került kialakításra, egy hozzá kapcsolódó akadálymentes szobával, kiépítésre került még egy további vizesblokk (zuhanyzó és WC), valamint a meglévő fürdőszoba is átalakításra került, (a beépített sarokkád helyére zuhanyzó kiépítése). Az akadálymentes feljutást a bejárati ajtó előtt található teraszra, emelő platform biztosítja. Az ingatlan belső tere teljes egészében akadálymentes, széles ajtók, nagy terek, 1.5 cm alatti küszöbmagasság jellemzi. A családi ház napelemrendszer kiépítést kapott és az elavult gázkazán is cserélve lett.

 

A 4400 Nyíregyháza, Sólyom u. 37-39. 1/1. sz. alatt található társasházi lakásban 5 fő elhelyezésére van lehetőség. A támogatott lakhatást úgy alakítottuk ki, hogy igénybevétele értelmi fogyatékos személyek számára megfelelő. 

A 4400 Nyíregyháza, Sólyom u. 37-39. 1/2. sz. alatt található társasházi lakásban 6 fő elhelyezésére van lehetőség. A támogatott lakhatást úgy alakítottuk ki, hogy igénybevétele értelmi fogyatékos személyek számára megfelelő. 

Mindhárom támogatott lakhatásba az alapbútorokat szereztük be. A lakószobákba ruhásszekrények, heverők és íróasztalok, a közösen használt helyiségekbe étkező asztalok, székek, fotelek és kanapék kerültek elhelyezésre. Valamint a belső teret öltöztető függönyök és szőnyegek. A beköltözőknek így lehetőségük van arra, hogy saját kisebb bútoraikkal tovább rendezzék a szobákat. A műszaki cikkeket (mosógép, szárítógép, hűtőszekrény, porszívó, mikrohullámú sütő, vízforraló, kávéfőző) megvásároltuk.

Az engedélyezési eljárás megtörtént, a beköltözésre váró személyek alapvizsgálata és komplexszükséglet felmérése megtörtént, 2024. január első - második hetében megvalósultak a beköltözések.

 

A projekt lehetőséget biztosított a már működő támogatott lakhatások, alapszolgáltatások korszerűsítésére is.

A Nyíregyháza, Dobsina u. 7. sz. alatt található Oázis Támogatott Lakhatás és a Nyíregyháza, Kassa u. 19. sz. alatt található Credo Támogatott Lakhatás korszerűsítése során energiatakarékos mosógépek és szárítógépek kerültek beszerzésre. Napelemes rendszert építettünk ki, hűtő-fűtő klímák beszerzését valósítottuk meg, homlokzati hőszigetelést kaptak az ingatlanok, valamint az Oázis Támogatott Lakhatás gázkazánját cseréltük korszerű kondenzációs kazánra és tisztító festést kapott a Credo Támogatott Lakhatás.  Az Oázis Támogatott Lakhatás udvara, gyeprácskővel és térkővel került lefedésre.                             

 

Az új támogatott lakhatások lakói számára a szolgáltatási gyűrűt -melyeket a komplex szükségletfelmérés ír elő- új nappali ellátás létrehozásával, valamint a már működő támogató szolgáltatás és nappali ellátás fejlesztésével biztosítjuk.

Új 25 férőhelyes fogyatékos személyek nappali ellátása alapszolgáltatást alakítottunk ki 4400 Nyíregyháza, Selyem u. 49. sz. alatt, egy nagyméretű családi ház megvásárlásával. Az ingatlan megvásárlása után átalakításra, felújításra került. Biztosítottuk az akadálymentességet, akadálymentes vizesblokk került kialakításra, az épületbe való bejutást, valamint az épületen belüli szintkülönbség kiküszöbölését emelőplatform segíti. Az új nappali ellátás épülete rendelkezik a jogszabály által előírt helyiségekkel. Az ingatlan napelemes rendszert, homlokzati hőszigetelést, felújító festést kapott, az udvarán akadálymentes parkoló és további parkolóhelyek kerültek kialakításra.

Az ingatlan bútorozása megvalósult, a csoportszobákba foglalkoztató asztalok, székek, a pihenőszobába heverő, íróasztal, gyógyszeres szekrény, a közösségi térbe fotelek, kanapé, televízió, interaktív tábla, az étkezőbe asztalok, székek kerültek. Zárható öltöző szekrények biztosítják az igénybe vevők számára értékeik megőrzését. Mosógép, mikrohullámú sütő, kávéfőző, vízforraló, televízió, hűtőgép, laptop, nyomtató kerültek beszerzésre. A működési engedélyt megkaptuk. Az engedélyes neve: Belvárosi Nappali ellátás, ágazati azonosító: S0556454. Az engedélyezési eljárás során a már működő támogató szolgáltatásunkat is áthelyeztük erre a telephelyre. A támogató szolgáltatásnál a már engedélyezett 4000 feladategységet 6000 feladategységre növeltük, melyet 22 új megállapodás kötésével biztosítunk.

Meglévő 30 férőhelyes fogyatékos személyek nappali ellátása alapszolgáltatás (Nyíregyháza, Derkovits u. 21.) fejlesztése során az épületre napelemes rendszer kiépítése, hűtő-fűtő klímák beszerzése valósult meg, az ingatlan homlokzati hőszigetelést, új műanyag nyílászárókat kapott, ezzel is támogatva az energiahatékony működést, valamint a fűtési rendszer a nagyobb hatékonyság miatt átalakításra került. Új mosógép, televízió, interaktív tábla, mikrohullámú sütő, kávéfőző, vízforraló, laptop, nyomtató került beszerzésre.

A meglévő és az új nappali ellátás épületéhez e-bike csatlakozással is rendelkező elektromos töltőállomás került kiépítésre. A nappali ellátások számára beszerzésre került egy elektromos meghajtású 9 személyes kisbusz, a támogató szolgáltatás számára pedig egy diesel meghajtású 9 személyes kisbusz, mely átalakításra került. Vásároltunk 4 db elektromos kerékpárt, mely a támogató szolgálat és nappali ellátás munkatársainak TL házak közötti mozgását könnyíti meg.

 

 

Kapcsolódó galériák:

Eu Eu