Legfrissebb hírek
Nyári színház
Tovább...
Nyári tábor az Élimben 2. felvonás
Tovább...
 
Közösségi média
Aktuális híreink
Sajtóközlemény

 

2020| 12 | 31

ÉLIM Evangélikus Szeretetotthon

 

Sajtóközlemény

EGYÜTT AZ ÚTON - A MAGYARORSZÁGI EVANGÉLIKUS EGYHÁZ TÁRSADALMI SZEREPVÁLLALÁS ERŐSÍTÉSE A XXI. SZÁZADBAN (EFOP-1.3.7-17-2017-00008)

 

 

Az ÉLIM Evangélikus Szeretetotthon konzorciumban 50.000.000 Ft Európai Uniós támogatást nyert el az EFOP-1.3.7-17 „A társadalmi kohézió erősítése az egyházak és civil szervezetek közösségfejlesztő tevékenységének bővítésével” program keretében. Konzorciumi partnerek az Evangélikus Diakónia és az Emmausért Alapítvány.

Pályázati azonosító: EFOP-1.3.7-17-2017-00008.

A projekt átfogó célja a társadalmi kohézió elősegítése, az előítéletesség elleni küzdelem megvalósítása, a hátránykompenzáció, az esélyteremtés.

A konzorciumi partnerek a megyeszékhely agglomerációjában közösségfejlesztési tevékenységet valósítottak meg.

 

A program célja volt az előítéletesség és a hátrányos megkülönböztetés elleni többszintű fellépés, ezzel párhuzamosan hátránykompenzáció megvalósítása, ezeken keresztül a társadalmi esélyteremtés és együttélés biztosítása.

A projekt 2018. 01. 01. – 2020. 12. 31.-ig tartott.

A projektbe hátrányos helyzetű célcsoportot vontunk be: 50 éven felüli életkorú személyek, megváltozott munkaképességűek, romák, fogyatékkal élők, szenvedélybetegek, idős személyek, bűnelkövetés, áldozattá válás szempontjából kiemelten veszélyeztetett gyermekek és fiatalok.

 

Megvalósított szakmai tevékenységek

  • Szemléletformálás, társadalmi érzékenyítés: Információs napok – rendezvények szervezése, tréningek és érzékenyítő csoportfoglalkozások lebonyolítása
  • Társadalmi együttélés javítása: Közösségfejlesztés- (re)integráció; Közösségi tér kialakítása, működtetése; Közösségi rendezvények lebonyolítása; Közösségek formális szervezeti létrehozásának, illetve fejlesztésének elősegítése, koordinálása
  • Prevenció: Egyéni, csoportos ismeretterjesztő alkalmak; Önkéntesek tréningje; Kallódó fiatalok támogatása, segítése; Szabadidő hasznos eltöltésére vonatkozó alkalmak
  • Szervezetfejlesztéssel kapcsolatos tevékenységek: Egyházak közösségi tevékenységének fejlesztése; Szolgáltatásfejlesztés

 

További információ kérhető:

Monori Mónika, szakmai vezető (20/418-2003)

Nagy Márta, projektmenedzser (42/506-153)

Tovább olvasom..

Farsangi Mulatság a Sztehlo Gábor Támogatott Lakhatásban

Sztheló Gábor Támogatott lakhatás fiatal lakóközösségének, 02.12-én farsangi mulatságot rendeztünk. A képek önmagukért beszélnek. A fiatalok örömmel bújtak bele jelmezeikbe, és mutatták meg magukat egymásnak és a zsűrinek. Mind a fiatalok és a dolgozók szívvel- lélekkel készültek erre a napra. Nemcsak a jelmezek, hanem a tombola is nagy feladatokat rótt a dolgozókra. Itt szeretnénk megköszönni azt a sok tombola felajánlást, amit kaptunk a szülőktől, és munkatársaktól! Így lehetővé tették, hogy fiataljaink, nemcsak jólérezzék magukat, hanem hasznos dolgokat nyerjenek. A befolyt bevételből pedig lehetővé vált egy újabb kirándulás megszervezése. A kollegák szintén jelmezbe öltözve emelték a farsang hangulatát. Főszervezőként a varázsló asszony és csodakutyája, zene, koreográfia, hangulat felelősként a menyasszony, filmre felvette a túró rúdi, és a büfé felelőse Minnie egér volt. A felvonulást táncos mulatság követte. Úgy gondoljuk, mindenkinek maradandó élményt sikerült szereznünk.

Tovább olvasom..

Itt a farsang ...

Itt a farsang …

2021-ben egy kicsit másképp, egy kicsit szűkebb körben, de a farsangi ünnepkörhöz kötődve szerettünk volna egy kis kikapcsolódási lehetőséget biztosítani a lakók számára, feledtetve a szeretteik hiányát, akikkel már régóta nem találkozhattak.

Február 16-án szerveztünk számukra farsangi mulatságot, melyre már hetekkel korábban megkezdték a készülődést versek, dalok gyakorlásával, színezéssel. Sorra érkeztek a kívánságok, hogy ki minek szeretne beöltözni. Igyekeztünk ezeket a kívánságokat teljesíteni lehetőségeinkhez mérten. ...

Tovább olvasom..

Élimi Csendesnapok februárban

Február hónap eleje minden évben a lelki feltöltődésről szól mind a munkavállalók, mind az ellátottak esetében. Idén sem volt ez másképp, bár a COVID-19 okozta pandémiás helyzet kicsit felülírta a tervezett programokat.

Mindkét csendesnapot Kovács Erzsébet intézményi lelkész asszony tartotta meg, mivel külső előadó meghívása nem lehetséges egyelőre. A modern technika segítségével mégis vendég érkezett a munkatársakhoz Sándor Frigyes, miskolci evangélikus lelkész személyében. A koronavírus kapcsán kezdett biblikus sorozatának egy részét is megtekinthették a jelenlévők. ...

Tovább olvasom..

COVID oltás

Tisztelt Hozzátartozók, Gondnokok, kedves Követőink!

Örömmel tájékoztatunk mindenkit, hogy az intézményünkben, az Élim Evangélikus Szeretetotthonban és annak telephelyein, a Sztehlo Gábor Támogatott Lakhatásban és az Oázis Támogatott Lakhatásban élő ellátottak és munkavállalók Pfizer-BioNTech COVID-19 vakcinával történő oltása megkezdődött 2021. január 31-én. Az első oltás után mindenki jól van, mellékhatás nem jelentkezett.

Köszönjük az oltócsoport empatikus hozzáállását!

A második oltásra 21 nap múlva kerül sor.

Ezúton is köszönöm a munkatársak pontos, precíz munkáját, mellyel elősegítették az oltási folyamat gördülékenységét.

Legfontosabb számunkra, hogy a ránk bízott lakók biztoságban legyenek, egészségük megőrzéséért mindent megteszünk. Ennek is köszönhető, hogy intézményünkben jelenleg semmilyen influenza-típusú megbetegedés nincsen.

Az intézményi zárlat okozta nehézségekre való tekintettel szeretnénk segíteni Önöknek, hogy kapcsolatban tudjanak maradni szeretteikkel. Keressenek bennünket bizalommal az alábbi elérhetőségeken:

Telefon: 06-42/506-153, email: elim@lutheran.hu

Emellett weboldalunkon (www.elim.hu), facebook csoportunkban (https://www.facebook.com/groups/436996403323852) és a fenntartó weboldalán (www.diakonet.hu) igyekszünk minden hiteles, pontos és naprakész információt közzétenni a továbbiakban is.

Üdvözlettel,

Sipos Ilona

intézményvezető

 

2021. február 1.

Tovább olvasom..

"Télapó itt van ..."

 

Hagyományainkhoz híven december 4-én megérkezett az élimi lányok körébe a Mikulás, akit nagy örömmel, tapssal fogadtak, és egy komisz krampuszt is hozott magával. Mindenki szeretett volna verset mondani, énekelni vagy épp egy színes rajzot átadni a Mikulásnak.

A Mikulás sem érkezett felkészületlenül, teli puttonyt is hozott magával, melyben volt mindenféle finomság, így senki nem maradt édesség nélkül. Mielőtt a csomagokat szétosztotta volna, névre szóló versikékkel köszöntötte a lakókat, akik felállva hallgatták kedves szavait.

 

Tovább olvasom..

Teaház program – Egy korszak margójára

Az EFOP-1.3.7-17-2017-00008 azonosítószámú, „Együtt az úton” A Magyarországi Evangélikus Egyház társadalmi szerepvállalás erősítése a XXI. században című pályázat keretein belül megvalósított Teaház program- sorozatunk utolsó alkalmához érkeztünk, melyen a veszélyhelyzet miatt sajnos nem ünnepelhettünk együtt személyesen a meghívottakkal. ...

Tovább olvasom..

Az év diakóniai munkatársa díj elnyerése

2020. november 15. Reménység vasárnapja az egyházi esztendőben. Intézményünk képviseletében Sipos Ilona intézményvezető asszony és Tarcsi Katalin, ápolási koordinátor is részt vett a Bólyai téri Istentiszteleten, melyre meghívást kaptunk.

Az erre a vasárnapra oltár előtti felolvasásra kijelölt igeszakasz Máté 25, 31-46 meghallgatása közben rögtön eszünkbe juthatott a tavaszi pandémiás időszak, és az intézmény munkatársainak munkája, helytállása:

“Mert éheztem, és ennem adtatok, szomjaztam, és innom adtatok, jövevény voltam, és befogadtatok, mezítelen voltam, és felruháztatok, beteg voltam, és meglátogattatok, börtönben voltam, és eljöttetek hozzám.  …Bizony mondom nektek, valahányszor megtettétek ezeket akár csak eggyel is az én legkisebb testvéreim közül, velem tettétek meg.” ...

Tovább olvasom..

Élimi TESCO

Az Élim Evangélikus Szeretetotthonban a vírushelyzet sem lehet akadálya, hogy szokásos, betervezett programjainkat megvalósítsuk. Igaz, kicsit másképp, és csak az intézmény falain belül, de november 3-án lehetőség volt bevásárolni a „helyi TESCO”-ban. ...

Tovább olvasom..

Boldog születésnapot Ági!

A látogatási és intézményelhagyási tilalom nem lehet akadálya annak, hogy ünnepeljünk.

Főleg akkor, ha egy ellátottunk épp a 60. születésnapját ünnepli.

Mint mindenkinek, aki a 60-asok klubjába léphet, így Jónás Ágikának is külön születésnapi ünnepséget szerveztünk az EFOP-1.3.7-17-2017-00008 azonosítószámú pályázat keretein belül „Teljes élet napja” elnevezéssel, melyre feldíszítettük az ebédlőt. Mindenki izgatottan foglalt helyet, és várta, hogy mi mindennel készültünk.

Egy kicsit más volt ez az alkalom, mint a megszokottak, nagyobb szervezést igényelt, hiszen nem szerettünk volna csalódást okozni, hogy esetleg nem érkeznek meg az ajándékok. ...

Tovább olvasom..

"Lássunk világot!"

Az Élim Evangélikus Szeretetotthon minden lehetőséget megpróbál kihasználni, mellyel lakóinak életét, mindennapjait színesítheti. Így került sor egyik munkavállalónk tanyájának meglátogatására, és állatokkal való ismerkedésre, barátkozásra Nyírtelken. Egy kellemes délelőttöt tölthetett el 9 ellátottunk kellemes, családias környezetben, szabad levegőn. Az első turnus és a nagy érdeklődés miatt már készülünk, hogy másoknak is lehetőséget adjunk a kirándulásra....

 

Tovább olvasom..

Sztehlo Gábor rajzpályázat

A Diakónia napja alkalmából ismét pályázatot hirdettünk az Élim Evangélikus Szeretetotthonban „Ilyennek látom Sztehlo Gábor munkásságát” címmel, melyre képzőművészeti és szépirodalmi munkákat egyaránt vártunk.

Az ellátottak nagyon lelkesek voltak, gyűjtőmunkát folytattak, hogy minél teljesebb képet kaphassunk Sztehlo Gábor életéről, munkásságáról. ...

Tovább olvasom..

Eu