Legfrissebb hírek
Jöjj és láss!
Tovább...
3D nyomtatás a könyvtárban
Tovább...
 
Közösségi média
Aktuális híreink
Hűsítő finomság érkezett adományba

Nemrég számoltunk be híreink között arról, hogy a nyíregyházi Rotary Club jóvoltából a 2023-as District Grand pályázat egyik nyertes intézményeként ápoló-gondozó otthonunk fejlesztő játékokkal gazdagodott 280.000 Ft értékben.

A Rotary Club itt nem állt meg a segíteni akarás útján, hiszen 2023.09.22-én intézményünkbe látogattak és hűsítő jégkrémmel lepték meg az Élim Evangélikus Szeretetotthon valamennyi lakóját és munkatársát. A késő szeptemberi napsütéses napon nagyon jól esett mindenki számára a finomság, melyet ezúton is köszönünk nekik! ...

Tovább olvasom..

Fejlesztő játékok adományba

A nyíregyházi Rotary Club jóvoltából a 2023-as District Grand pályázat egyik nyertes intézményeként ápoló-gondozó otthonunk fejlesztő játékokkal gazdagodott 280.000 Ft értékben.

A Rotary célja: segítőkészség a mindennapi életben (Service Above Self)

A klub 2022-ben keresett meg bennünket, hogy szeretnének pályázatot benyújtani, mellyel a hátrányos helyzetben élőket, fogyatékos személyeket szeretnének támogatni, számukra a fejlesztés szélesebb lehetőségét biztosítani. ...

Tovább olvasom..

Zenés áhítat, szabadtéri programok

Lehült a levegő, gyorsan a szabadba! Örömmel vették birtokba a játszóteret a lakók a frissítő sétát követően. A hétköznapi foglalkozásokon túl a a hétvégéket is igyekeznek a kollégák színesíteni a Támogatott Lakhatásokban élők számára. A szabadidő hasznos eltöltése mellett fontos a kulturális élmények biztosítása is. Zenés áhítaton vehettek részt fiataljaink vasárnap este a evangélikus nagytemplomban. A Nemzeti Filmharmónikus Zenekar fennállásának 100. évfordulója alkalmából ingyenes kamarakoncerttel ajándékozta meg a közönséget. A résztvevő lakók most hallottak életükben először élő előadás keretein belül operát.

A szeptember ugyan megérkezett, az iskola elkezdődött, de a programok továbbra is folyamatosak!

Tovább olvasom..

Új kenyér ünnepe 2023

Az Élim Evangélikus Szeretetotthonban hagyományőrző módon, immáron 5. alkalommal került megrendezésre augusztus 20.-hoz közeledve az Új kenyér ünnepe rendezvényünk.

Az ápoló-gondozó otthon ellátottjai és a 3 Támogatott Lakhatás lakóin kívül a munkatársak is részt vettek az ünnepi alkalmon.

Minden évben más és más lelkész vendégszolgálatát hallgathatjuk meg. Idén Sztankó Gyöngyi lelkész asszony volt vendégünk, akit nyugdíjba vonulása alkalmából is köszöntöttünk szavakkal és egy kis Élimi ajándékcsomaggal.

Tovább olvasom..

Napközis tábor az Élimben – 2. felvonás

A Magyarországi Evangélikus Egyház Andorka Eszter Program 2023 nyertes pályázatának köszönhetően intézményünkben sikeresen megvalósult napközis táborunk második turnusa is, mely során nagy hangsúlyt fordítottunk az érzékenyítés mellett a fenntarthatóságra, újrahasznosításra, környezetünk védelmére. A gyermekek találkozhattak az Élim Evangélikus Szeretetotthon 3 Támogatott Lakhatásának ellátottjaival, akikkel közösen facsemetéket ültettek. A hét tematikusan volt felépítve, melynek részét képezték többek között különböző kreatív és sportfoglalkozások.  ...

Tovább olvasom..

Felhívás

Az Élim Evangélikus Szeretetotthon (4400 Nyíregyháza, Csalitos u. 17.) az „ÉLET a TL-ben, önállóan az Élimben!” című, EFOP-2.2.25-22-2022-00004 számú projekt megvalósítása során új támogatott lakhatás férőhelyeket létesít fogyatékos személyek számára, melyre várja az érdeklődőket.

Az Élim Evangélikus Szeretetotthon több mint 100 éve működik Nyíregyházán, tiszta profilú intézmény: kizárólag fogyatékos személyeknek ad otthont. A folyamatos fejlődésnek köszönhetően jelenleg a bentlakásos ápoló-gondozó otthonban 50 fő él, a támogatott lakhatásban pedig 32 fő ellátását biztosítjuk három telephelyen. A támogatott lakhatásban biztosított szolgáltatási elemeket az Élim Evangélikus Szeretetotthon Nappali Ellátása és Támogató Szolgálata nyújtja.

 

2024. januárjában 22 fő fogyatékos személy számára támogatott lakhatás, valamint 25 fő fogyatékos személyek nappali ellátás új férőhely valósul meg, melyre várjuk az érdeklődők jelentkezését.

 

Miért az Élim?

  • Mert itt a lakóink nem unatkoznak, folyamatosan biztosítjuk számukra a hasznos időtöltéshez a programlehetőségeket.
  • Mert a készségfejlesztő foglalkozásokon lakóink interaktív módon tanulnak modern technikai eszközök használatával.
  • Mert otthonos lakókörnyezetet biztosítunk, ahol az egyéni szükségleteknek megfelelő támogatást biztosítjuk – nem többet, de nem is kevesebbet.
  • Segítünk munkalehetőséghez jutni.

 

Amennyiben felkeltettük érdeklődését a támogatott lakhatással kapcsolatban, keresse bizalommal munkatársamat: Galyasné Sós Katalin a 0620/556-4760 telefonszámon munkaidőben, vagy elim@lutheran.hu.

 

Sipos Ilona

intézményvezető

Tovább olvasom..

Mozogjunk az egészségünkért

Még alig fejeződött be a tematikus gyümölcs-hét, amelyet gyümölcskoktél elfogyasztásával zártunk, máris összekötöttük a mozgással és sportnapot szerveztünk az Élim lakói számára, hogy még jobban hangsúlyozzuk az egészséges életmód fontosságát.

Múlt hét folyamán készültek gyümölcskosarak, befőttesüvegeket töltöttek meg a lakók manuális foglalkozás keretében, puzzle feladatokat oldottak meg, interaktív táblás foglalkozáson vettek részt, festettek, ragasztottak, színeztek és persze sokat nevettek. ...

Tovább olvasom..

Napközis tábor az Élimben

A Magyarországi Evangélikus Egyház Andorka Eszter Program 2023 nyertes pályázatának köszönhetően intézményünkben sikeresen lezárult napközis táborunk első turnusa, mely a szabadidő hasznos eltöltése mellett az érzékenyítést helyezte középpontba. A gyermekek ismerkedhettek a különböző fogyatékosság típusokkal, találkozhattak az Élim ápoló-gondozó otthonának és támogatott lakhatásainak ellátottjaival, akikkel közösen játszhattak is. A hét tematikusan volt felépítve, melynek részét képezték többek között mini-exatlon, vizes játékok,  ...

Tovább olvasom..

Pizza Italiano

A csokoládé világnapja után a pizza világnapjára is megemlékeztek az Élimi ellátottak egy színes foglalkozás keretein belül.

A foglalkozás középpontjában a mindenki által közkedvelt, híres olasz pizza állt, melyhez kapcsolódóan az interaktív táblán megnéztek egy mesét, illetve kézműves alkotások készültek többféle technikával. ...

Tovább olvasom..

Szeretjük a csokoládét

Július 7. a Csokoládé világnapja. Ki ne szeretné ezt az édességet?

Erre a kérdésre kerestük a választ az Élimi lakókkal, akik egyöntetűen kijelentették, hogy ilyen ember nem lehet. 

Egy vidám hangulatú foglalkozás keretein belül megismerkedhettek a csokoládé készítés rejtelmeivel, egy kihagyhatatlan klasszikust nézhettek meg: Pom-pom meséiből Gombóc Artúrral ismerkedhettek, és persze jutott idő éneklésre is. 

Finomabbnál finomabb, töltött és töltetlen, édes és keserű csokoládé kóstolással telt a délután, melyre bízunk benne, hogy mosolyogva fognak emlékezni. 

Tovább olvasom..

Nyári tábor a támogatott lakhatásnak
Több napos táborban vettek részt a Támogatott Lakhatás lakói.
" Ha a Föld Isten kalapja, Hazánk a bokréta rajta" Írta Petőfi a gyönyörű székely kapura. Ebben a szellemben kezdtük meg nyaralásunkat a Beregben.
Megcsodálhattuk a Nagyaron található Luby kastélyt, és gyönyörű rózsakertjét. A Luby kastély csodálatos történelmi múltra tekint vissza, egészen az 1800-as évekig. Építtetőjét, Luby Gézát, kora „Rózsakirálynak” hívta, a kastélyhoz kialakított pompázatos rózsakertjének köszönhetően. ...
Tovább olvasom..

Élim napja – egy jó hangulatú délután

Hagyományainkhoz híven a nyár beköszöntével idén is megrendezésre került intézményünkben az Élim napja elnevezésű rendezvényünk.

Az idei évben zajló nagyszabású beruházásoknak, korszerűsítésnek köszönhetően zárt körben, csak az intézmény ellátottjai számára tudtuk megszervezni a programot meghívott társintézmények nélkül.

Ez persze nem szegte kedvüket a lakóknak, akik már hetekkel korábban kezdtek készülni az alkalomra. A délután különböző bemutatkozó műsorokkal kezdődött. ...

Tovább olvasom..

Eu Eu