Legfrissebb hírek
Élim napja
Tovább...
Színház az Élimben
Tovább...
 
Közösségi média
Aktuális híreink
Adventi hangolódás

Az Élim Evangélikus Szeretetotthon életében 2023-ban is programdúsan telik az adventi készülődés, az ünnepi várakozás időszaka.

Az ápoló-gondozó otthon és az Oázis támogatott lakhatás lakói több hete elkezdték a karácsonyi műsor próbáit, mely nemcsak az intézményben kerül bemutatásra, hanem külső helyszíneken is előadtak.

Ellátogattak Rozsrétszőlőbe, ahol az Advent 2. vasárnapi istentiszteleten szerepeltek. Ezen kívül részt vettek a Nyíregyháza-kertvárosi gyülekezet adventi sorozatán a Bólyai téren és a Joób Olivér Szeretetintézmény Idősek klubjának karácsonyi ünnepségén is.

A várakozás mindig örömmel tölti el mindannyiukat, melyet igyekszünk színes programokkal gazdagítani. ...

Tovább olvasom..

„Élet a TL-ben, önállóan az ÉLIM-ben” projekzáró rendezvény

Az ÉLIM Evangélikus Szeretetotthon EFOP-2-2-25-22-00004 azonosítószámú projekt zárórendezvénye 2023. december 12-én került megrendezésre a Nyíregyházi Evangélikus Egyházközség gyülekezeti termében.

Az alkalom Kondor Péter püspök úr hálaadó istentiszteletével kezdődött, mely után Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár úr, Gregersen-Labossa György a Magyarországi Evangélikus Egyház Diakóniai Bizottságának elnöke és Jászai Menyhért Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere köszöntötte a megjelenteket.

A köszöntők után a pályázatból megvalósított beruházások, ingatlanok átadása, avatása következett, melyen Sipos Ilona intézményvezető asszony számolt be az elért eredményekről. ...

Tovább olvasom..

Télapó itt van

2023-ban is Miklós napján, azaz december 6-án látogatott el a Mikulás az Élim Evangélikus Szeretetotthon ápoló-gondozó otthonába, ahol az Oázis Támogatott Lakhatás lakóit is vendégül láttuk. Az alkalomra a lakók már hetek óta készültek, ajándékokat készítettek, melyet egy-egy vers vagy ének mellett át is adtak a Mikulásnak. Mindenki számára tartogatott valami finomságot a zsákja. ...

Tovább olvasom..

Pályázati sikerek

A Magyarországi Evangélikus Egyház Diakóniai Osztálya és az Ótemplomi Szeretetszolgálat, mint kijelölt szociális módszertani intézmény pályázatot hirdetett az evangélikus fenntartású intézmények körében „Reformáció napja” címmel.

Intézményünk 7 pályaművet küldött be erre az alkalomra 2 különböző kategóriában (rajz- festés, illetve kézműves termék).

Örömmel adjuk hírül, hogy valamennyi alkotás díjazásban részesült egy arra felkért 4 tagú bíráló bizottság döntése alapján. ...

Tovább olvasom..

Szociális munka napja 2023

Idén kicsit előre hozva, november 9-én ünnepeltük az Élim Evangélikus Szeretetotthonban a Szociális munka napját. Az alkalom, mint már a korábbi években is, munkatársi csendesnappal kezdődött intézményünk kápolnájában, melyre mindenkit szeretettel hívtunk és vártunk. Kovács Erzsébet intézményi lelkész asszony Jób történetével szolgált az alkalmon.

A délelőtt további részében Sipos Ilona intézményvezető asszony köszöntötte a munkatársakat, kihangsúlyozva, hogy milyen áldozatkész feladatot látnak el nap mint nap, megköszönve a megfeszített tempóban végzett munkát, mely során a mögöttünk álló időszakban mindenki helyt állt.  ...

Tovább olvasom..

Jelentkezési lehetőség

Az Élim Evangélikus Szeretetotthon (4400 Nyíregyháza, Csalitos u. 17.) az „ÉLET a TL-ben, önállóan az Élimben!” című, EFOP-2.2.25-22-2022-00004 számú projekt megvalósítása során új támogatott lakhatás férőhelyeket létesít fogyatékos személyek számára, melyre várja az érdeklődőket.

2024. januárjában 22 fő fogyatékos személy számára támogatott lakhatás, valamint 25 fő fogyatékos személyek nappali ellátás új férőhely valósul meg, melyre várjuk az érdeklődők jelentkezését.

Az Élim Evangélikus Szeretetotthon több mint 100 éve működik Nyíregyházán, tiszta profilú intézmény: kizárólag fogyatékos személyeknek ad otthont. A folyamatos fejlődésnek köszönhetően jelenleg a bentlakásos ápoló-gondozó otthonban 50 fő él, a támogatott lakhatásban pedig 32 fő ellátását biztosítjuk három telephelyen. A támogatott lakhatásban biztosított szolgáltatási elemeket az Élim Evangélikus Szeretetotthon Nappali Ellátása és Támogató Szolgálata nyújtja.

 

Miért az Élim?

  • Mert itt a lakóink nem unatkoznak, folyamatosan biztosítjuk számukra a hasznos időtöltéshez a programlehetőségeket.
  • Mert a készségfejlesztő foglalkozásokon lakóink interaktív módon tanulnak modern technikai eszközök használatával.
  • Mert otthonos lakókörnyezetet biztosítunk, ahol az egyéni szükségleteknek megfelelő támogatást biztosítjuk – nem többet, de nem is kevesebbet.
  • Segítünk munkalehetőséghez jutni.

 

Amennyiben felkeltettük érdeklődését a támogatott lakhatással kapcsolatban, keresse bizalommal munkatársamat: Galyasné Sós Katalin a 0620/556-4760 telefonszámon munkaidőben, vagy elim@lutheran.hu.

 

Sipos Ilona

intézményvezető

Tovább olvasom..

Szakmai nap Géberjénben

„Mentés másként” Autizmussal élő gyermekek megsegítése a mindennapokban címmel hirdetett szakmai napot a „Jót s Jól” a Szatmári Kistérségben Egyesület a Nyíregyházi Család és Gyermekjóléti Központ területi fogyatékosságügyi szolgáltatásával együttműködve. Intézményünket 3 fő munkatárs képviselte a szakmai napon.

Az előadást Törökné Bajusz Gyöngyike gyógypedagógus – inkluzív nevelés szakvizsgázott tanára – AOSZ animátor tartotta, aki a diagnosztikai kritériumokon, meghatározásokon, az autizmus jelein, a szakvélemény kiállításának menetén túl kitért a szenzoros tünetek felismerésére is. ...

Tovább olvasom..

Szeptemberi programkavalkád

A nyár végével sem értek véget az élmények az Élim Evangélikus Szeretetotthonban. Az utolsó, 4. turnus többnapos kirándulása is ekkor valósult meg. A jó idő kitartott, és élményekkel gazdagon térhettek haza a támogatott lakhatások ellátottjai Bodrogkeresztúrról. A 4 napos nyaralás során volt alkalmuk többek között ellátogatni a Gólyavédelmi központba, a Milleniumi Irodalmi Emlékparkpa, a Mudrány-Kúriába, megtekinthették a Károly Gáspár Múzeumot és Biblia Kiállítást, Tokajban a Tisza parton sétálhattak, és természetesen nem maradhatott ki a Bodrogkeresztúri kilátó sem.

Mint az országban bárhol, így nálunk is megkezdődött az iskola, melyet már nagyon vártak az ápoló-gondozó otthon és az Oázis támogatott lakhatás ellátottjai. ...

 

Tovább olvasom..

Hűsítő finomság érkezett adományba

Nemrég számoltunk be híreink között arról, hogy a nyíregyházi Rotary Club jóvoltából a 2023-as District Grand pályázat egyik nyertes intézményeként ápoló-gondozó otthonunk fejlesztő játékokkal gazdagodott 280.000 Ft értékben.

A Rotary Club itt nem állt meg a segíteni akarás útján, hiszen 2023.09.22-én intézményünkbe látogattak és hűsítő jégkrémmel lepték meg az Élim Evangélikus Szeretetotthon valamennyi lakóját és munkatársát. A késő szeptemberi napsütéses napon nagyon jól esett mindenki számára a finomság, melyet ezúton is köszönünk nekik! ...

Tovább olvasom..

Fejlesztő játékok adományba

A nyíregyházi Rotary Club jóvoltából a 2023-as District Grand pályázat egyik nyertes intézményeként ápoló-gondozó otthonunk fejlesztő játékokkal gazdagodott 280.000 Ft értékben.

A Rotary célja: segítőkészség a mindennapi életben (Service Above Self)

A klub 2022-ben keresett meg bennünket, hogy szeretnének pályázatot benyújtani, mellyel a hátrányos helyzetben élőket, fogyatékos személyeket szeretnének támogatni, számukra a fejlesztés szélesebb lehetőségét biztosítani. ...

Tovább olvasom..

Zenés áhítat, szabadtéri programok

Lehült a levegő, gyorsan a szabadba! Örömmel vették birtokba a játszóteret a lakók a frissítő sétát követően. A hétköznapi foglalkozásokon túl a a hétvégéket is igyekeznek a kollégák színesíteni a Támogatott Lakhatásokban élők számára. A szabadidő hasznos eltöltése mellett fontos a kulturális élmények biztosítása is. Zenés áhítaton vehettek részt fiataljaink vasárnap este a evangélikus nagytemplomban. A Nemzeti Filmharmónikus Zenekar fennállásának 100. évfordulója alkalmából ingyenes kamarakoncerttel ajándékozta meg a közönséget. A résztvevő lakók most hallottak életükben először élő előadás keretein belül operát.

A szeptember ugyan megérkezett, az iskola elkezdődött, de a programok továbbra is folyamatosak!

Tovább olvasom..

Új kenyér ünnepe 2023

Az Élim Evangélikus Szeretetotthonban hagyományőrző módon, immáron 5. alkalommal került megrendezésre augusztus 20.-hoz közeledve az Új kenyér ünnepe rendezvényünk.

Az ápoló-gondozó otthon ellátottjai és a 3 Támogatott Lakhatás lakóin kívül a munkatársak is részt vettek az ünnepi alkalmon.

Minden évben más és más lelkész vendégszolgálatát hallgathatjuk meg. Idén Sztankó Gyöngyi lelkész asszony volt vendégünk, akit nyugdíjba vonulása alkalmából is köszöntöttünk szavakkal és egy kis Élimi ajándékcsomaggal.

Tovább olvasom..

Eu Eu