Legfrissebb hírek
Élimi TESCO - 2021.május
Tovább...
Tájékoztatás Alapszolgáltatás működéséről
Tovább...
 
Közösségi média
Aktuális híreink
"Lássunk világot!"

Az Élim Evangélikus Szeretetotthon minden lehetőséget megpróbál kihasználni, mellyel lakóinak életét, mindennapjait színesítheti. Így került sor egyik munkavállalónk tanyájának meglátogatására, és állatokkal való ismerkedésre, barátkozásra Nyírtelken. Egy kellemes délelőttöt tölthetett el 9 ellátottunk kellemes, családias környezetben, szabad levegőn. Az első turnus és a nagy érdeklődés miatt már készülünk, hogy másoknak is lehetőséget adjunk a kirándulásra....

 

Tovább olvasom..

Sztehlo Gábor rajzpályázat

A Diakónia napja alkalmából ismét pályázatot hirdettünk az Élim Evangélikus Szeretetotthonban „Ilyennek látom Sztehlo Gábor munkásságát” címmel, melyre képzőművészeti és szépirodalmi munkákat egyaránt vártunk.

Az ellátottak nagyon lelkesek voltak, gyűjtőmunkát folytattak, hogy minél teljesebb képet kaphassunk Sztehlo Gábor életéről, munkásságáról. ...

Tovább olvasom..

Koronavírus tájékoztató - 2020.09.17

Tisztelt Hozzátartozók/ Gondnokok/ kedves Követőink!

 

Örömmel tájékoztatunk mindenkit, hogy az Élim Evangélikus Szeretetotthonban megbetegedések nincsenek, az intézmény működése zavartalan.

Napi rendszerességű programokat, foglalkozásokat természetesen megtartjuk az ellátottak számára, így nem maradnak el az áhítatok, a manuális foglalkozások, az iskola sem. Nappali ellátásunk működik az érvényben lévő tisztifőorvosi előírások betartásával. A Támogatott Lakhatás lakói csak munkavégzés céljából hagyják el otthonukat.

Az intézmény által szervezett szabadidős programokon részt vehetnek az ellátottak, így üdülésük 3 turnusban 18 gondozott számára lezajlott, sok új élménnyel, kipihenten tértek vissza az intézménybe.

Arra törekszünk, hogy ne szenvedjenek hiányt semmiben, olyan programokat szervezünk számukra, melyek alkalmával közösen kimozdulhatnak. Ezzel igyekszünk csökkenteni a bezártság-érzetet és próbáljuk pótolni a hozzátartozók látogatásainak hiányát.

Probléma, megbetegedés esetén azonnal értesítjük az érintetteket, de bízunk benne, hogy egészségben leszünk túl ezen az időszakon is.

Tovább olvasom..

Nyárvégi kirándulás

2020-ban kicsit megkésve, de azért sikerült megvalósítani az Élim Evangélikus Szeretetotthon az Oázis és a Sztehlo Gábor Támogatott Lakhatás lakóinak nyaralását 3 turnusban. 18 ellátott kapott lehetőséget, hogy 4-4 napig egy kicsit intézményi kereteken kívül is kikapcsolódhasson.

Már hagyomány, hogy szállásukat és étkeztetésüket a Betlehem Pihenőház biztosította Bodrogkeresztúron. Ezúton is köszönjük nekik a lehetőséget! ...

Tovább olvasom..

Tájékoztatás 2020.09.09

Tisztelt Hozzátartozók, Gondnokok!

Intézményünk, a Magyarországi Evangélikus Egyház által fenntartott Élim Evangélikus Szeretetotthon lakói – az Önök szeretett gyermekei/gondnokoltjai – számunkra is a legfontosabbak. Egészségük és életük védelmében a mostani járványügyi veszélyhelyzet alatt is minden lehetséges intézkedést megteszünk.

Intézményünkben szigorúan betartjuk a Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályának koronavírussal kapcsolatos eljárásrendjét, az Emberi Erőforrások Minisztériuma által készített szakmai protokoll útmutatóját. ...

 

Tovább olvasom..

Látogatási tilalom!
Tisztelt Hozzátartozók!
A mai napon kaptuk meg az Országos Tiszti Főorvos határozatát, melyben most már általa elrendelt látogatási tilalom van érvényben az intézményben.
Ez alól kivételt csak haldokló ellátott látogatása jelenthet.
Látogatási tilalom vonatkozik az intézmény működésének hatósági és szakértői ellenőrzésére is. Ez alól kivétel az ellátottak szakértői vizsgálata.
A látogatási tilalom mellett, intézményelhagyási tilalom van érvényben. Az intézményt az alább felsorolt okok miatt hagyhatják el lakóink:
 • munkavégzés céljából
 • egészségügyi vizsgálatok elvégzése érdekében
 • különösen méltányolható esetben intézményvezetői külön engedéllyel
 • az intézmény által szervezett szabadidős tevékenységek céljából
Új ellátott csak - a felvételt megelőző 5 napon belüli, 48 órás időkülönbséggel, 2 alkalommal elvégzett, az egészségügyi szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat -SARS-CoV-2 teszt- negatív eredménye birtokában vehető fel.
 
Megértésüket és együttműködéseket köszönjük! Vigyázzanak magukra!
2020. 09.08. Sipos   intézményvezető
Tovább olvasom..

Látogatási tilalom

Látogatási tilalom az evangélikus fenntartású szociális otthonokban!

A koronavírus-fertőzöttek számának jelentős emelkedését figyelembe véve a Magyarországi Evangélikus Egyház a fenntartásában működő bentlakásos szociális intézményeire vonatkozóan látogatási tilalmat és kijárási korlátozást vezet be. Emellett kéri az intézmények vezetőit, hogy legkésőbb 2020. szeptember 7-től a korlátozásokat alkalmazzák és arról tájékoztassák lakóikat és a hozzátartozókat. 

A Magyarországi Evangélikus Egyház egyúttal köszöni minden érintett türelmét és együttműködését a rábízottak egészségének védelmében tett intézkedések során.

 

Tovább olvasom..

Látogatási szabályok

Tisztelt Hozzátartozók! Kedves Követőink!

 

Tájékoztatjuk Önöket, hogy intézményünk korlátozza a látogatást, a lakóink eltávozásra, szabadságra történő hazavitelét.

Kérjük Önöket, hogy csak nagyon fontos családi események (születésnap stb.) alkalmából keressék fel lakóinkat és csak abban az esetben, ha betarthatónak ítélik meg a szabályokat, melyek az alábbiak:

 • csak egészségesen keressék fel az intézményt, erről nyilatkozatot kell kitölteni
 • külföldről hazatérve, csak két hét lejárta után kezdeményezzenek látogatást
 • a belépéskor és a látogatás alatt végig szájmaszk használata kötelező
 • belépéskor fertőtlenítő kézmosás szükséges
 • belépéskor használni kell a cipőtalp fertőtlenítésre kihelyezett fertőtlenítő oldattal átitatott lábtörlőt
 • a gondozottal személyes kontaktust (puszi, ölelés, simogatás stb.) nem szabd kezdeményezni, a látogatás alatt végig be kell tartani a 2 méteres távolságot
 • jó idő esetén csak az udvaron történhet a látogatás, rossz idő esetén a látogató szobában
 • a látogatásra be kell jelentkezni (06-42-506-153 vagy 0620-269-6313) (a látogató szoba használata egyszerre csak egy gondozott számára alkalmas),
 • egyidőben, egy lakónál maximum 2 fő tartózkodhat
 • a látogatás időtartama az udvaron történt találkozás esetén a 30 percet, a látogatószoba használata esetén a 15 percet nem haladhatja meg
 • csomagot hozhatnak, postai küldeményként is feladhatnak, tartalma feleljen meg annak a követélménynek, hogy a csomag 3 napig pihentetésre kerül.
 • a napokban tapasztalt járványügyi adatok alapján a gondozottjaink hazavitelét nem javasoljuk.
 • előre egyeztetett időpont esetén skype kapcsolatot tudunk biztosítani

 

Köszönjük türelmüket, köszönjük, hogy a szabályokat, javaslatokat eddig is betartották és együttműködtek velünk.

Jó egészséget kívánok Önöknek! Vigyázzanak magukra!

 

Nyíregyháza, 2020. 09. 02.

 

                                                                                     Sipos Ilona

                                                                                   intézményvezető

 

Tovább olvasom..

Előadás az internetezés veszélyeiről

Az internet legnépszerűbb felületei a közösségi oldalak. Lehet ismerkedni, kapcsolatot tartani a barátainkkal, chatelni, fényképeket, videókat feltölteni és megosztani, alkalmazásokat kipróbálni. Ma a legtöbb hírt a közösségi oldalakról szerezzük. Ezért sokan érezhetik azt, hogy aki nincs rajta valamelyik közösségi oldalon, az természetszerűleg lemarad és kimarad. Még inkább felerősödik ez az érzés a tizenéves korosztályban, akik állandó információdömpingben élnek. Ők azt gondolják, hogy a virtuális térben való állandó jelenlétükkel nem maradhatnak le semmiről. A világ legnépszerűbb közösségi oldala a Facebook. Kevesek előtt ismert, hogy a közösségi oldalra 13 éves kor alatt nem lehet regisztrálni. De ha pár percet is szánunk a profil oldalak böngészésére, több olyan adatlapot is találunk, amelyek jóval ezen életkor alatt találhatóak. ...

Tovább olvasom..

Kállay Gyűjtemény adta élmények

Az Élim Evangélikus Szeretetotthon Sztehlo Gábor Támogatott Lakhatás és a Nappali Ellátás ellátottjai újabb látogatáson vettek részt. Ezen a napon a szigorú óvintézkedéseket betartva (még arra is figyelve, hogy csak mi legyünk bent a termekben) egy kis kultúrát vittünk be életükbe. A Kállay Gyűjtemény nemcsak egy ősmagyar nemesi család tagjainak emlékét őrzi, hanem megyénknek, illetve országunk történetének egy szeletét is. A gyűjtemény tizenhatezer kötetes könyvtárral és kortörténeti fotókkal büszkélkedhet. A Gyűjtemény állandó kiállítása három tematikus egységből áll, amelyből az első a rendjelgyűjteményt magába foglaló terem, a középső terem a Kállay család történetét bemutató terem, amely fotókon, festményeken és személyes tárgyakon keresztül, valamint egy folyamatos vetítéssel egybekötve mutatja be az ősnemes família történetét. A harmadik terem, az úgynevezett máltai terem. A fiatalokat teljesen magával ragadta a kiállítás anyaga, és hangulata. Az egyik terem Nyíregyháza város időszaki kiállítása szórakoztatóan mutatta be a régi világot a virtuális valóságon keresztül.

Tovább olvasom..

Boldog Születésnapot Bimbó!

Sovány Mária (Bimbó) 70. születésnapja alkalmából gyűltünk össze 2020. augusztus 28-án az Élim Evangélikus Szeretetotthon kápolnájában, hogy szűk körben ugyan, de a távolságtartás szabályainak betartása mellett méltó módon ünnepelhessünk. A meghívott vendégek és az ellátottak számát sajnos korlátok közé kellett szorítanunk, de izgatottan készültünk az alkalomra. Bimbó nagy örömmel fogadta a vendégeket, a köszöntéseket, melyeket többen a nagy távolság és a vírus miatt levélben tettek meg. Külön öröm volt számára, hogy a Magyarországi Evangélikus Egyház Északi Evangélikus Egyházkerületének püspöke, Dr. Fabiny Tamás ...

Tovább olvasom..

Új kenyér ünnepe 2020

Mondhatni, immár hagyomány intézményünkben, hogy lakók és munkatársak együtt adnak hálát az új kenyérért.

Idén, 2020. augusztus 19-én került megrendezésre alkalmunk, melyre Laborczi Gézát, a Nyíregyháza-Kertvárosi Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyházközség Igazgató lelkészét kértük fel, hogy ünnepi áhítat keretein belül szentelje és törje meg a kenyeret. ...

Tovább olvasom..

Eu