Legfrissebb hírek
Vakáció újratöltve
Tovább...
Kirándulás – Harmadik felvonás
Tovább...
 
Közösségi média
Aktuális híreink
Előadás az internetezés veszélyeiről

Az internet legnépszerűbb felületei a közösségi oldalak. Lehet ismerkedni, kapcsolatot tartani a barátainkkal, chatelni, fényképeket, videókat feltölteni és megosztani, alkalmazásokat kipróbálni. Ma a legtöbb hírt a közösségi oldalakról szerezzük. Ezért sokan érezhetik azt, hogy aki nincs rajta valamelyik közösségi oldalon, az természetszerűleg lemarad és kimarad. Még inkább felerősödik ez az érzés a tizenéves korosztályban, akik állandó információdömpingben élnek. Ők azt gondolják, hogy a virtuális térben való állandó jelenlétükkel nem maradhatnak le semmiről. A világ legnépszerűbb közösségi oldala a Facebook. Kevesek előtt ismert, hogy a közösségi oldalra 13 éves kor alatt nem lehet regisztrálni. De ha pár percet is szánunk a profil oldalak böngészésére, több olyan adatlapot is találunk, amelyek jóval ezen életkor alatt találhatóak. ...

Tovább olvasom..

Kállay Gyűjtemény adta élmények

Az Élim Evangélikus Szeretetotthon Sztehlo Gábor Támogatott Lakhatás és a Nappali Ellátás ellátottjai újabb látogatáson vettek részt. Ezen a napon a szigorú óvintézkedéseket betartva (még arra is figyelve, hogy csak mi legyünk bent a termekben) egy kis kultúrát vittünk be életükbe. A Kállay Gyűjtemény nemcsak egy ősmagyar nemesi család tagjainak emlékét őrzi, hanem megyénknek, illetve országunk történetének egy szeletét is. A gyűjtemény tizenhatezer kötetes könyvtárral és kortörténeti fotókkal büszkélkedhet. A Gyűjtemény állandó kiállítása három tematikus egységből áll, amelyből az első a rendjelgyűjteményt magába foglaló terem, a középső terem a Kállay család történetét bemutató terem, amely fotókon, festményeken és személyes tárgyakon keresztül, valamint egy folyamatos vetítéssel egybekötve mutatja be az ősnemes família történetét. A harmadik terem, az úgynevezett máltai terem. A fiatalokat teljesen magával ragadta a kiállítás anyaga, és hangulata. Az egyik terem Nyíregyháza város időszaki kiállítása szórakoztatóan mutatta be a régi világot a virtuális valóságon keresztül.

Tovább olvasom..

Boldog Születésnapot Bimbó!

Sovány Mária (Bimbó) 70. születésnapja alkalmából gyűltünk össze 2020. augusztus 28-án az Élim Evangélikus Szeretetotthon kápolnájában, hogy szűk körben ugyan, de a távolságtartás szabályainak betartása mellett méltó módon ünnepelhessünk. A meghívott vendégek és az ellátottak számát sajnos korlátok közé kellett szorítanunk, de izgatottan készültünk az alkalomra. Bimbó nagy örömmel fogadta a vendégeket, a köszöntéseket, melyeket többen a nagy távolság és a vírus miatt levélben tettek meg. Külön öröm volt számára, hogy a Magyarországi Evangélikus Egyház Északi Evangélikus Egyházkerületének püspöke, Dr. Fabiny Tamás ...

Tovább olvasom..

Új kenyér ünnepe 2020

Mondhatni, immár hagyomány intézményünkben, hogy lakók és munkatársak együtt adnak hálát az új kenyérért.

Idén, 2020. augusztus 19-én került megrendezésre alkalmunk, melyre Laborczi Gézát, a Nyíregyháza-Kertvárosi Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyházközség Igazgató lelkészét kértük fel, hogy ünnepi áhítat keretein belül szentelje és törje meg a kenyeret. ...

Tovább olvasom..

"Értük! - Velünk!" Integrált napközis tábor az Élimben

A Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ Közhasznú Nonprofit Kft. és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott, Szülősegítő szolgáltatások támogatása címmel meghirdetett SZÜLŐ2020/B/3 kódszámú pályázat keretein belül, az Élim Evangélikus Szeretetotthon által szervezett nyári integrált napközis tábor mindkét turnusa sikeresen megvalósult.

A gyerekeknek a második héten is minden napra tematikus programokat szerveztünk, melyekkel nemcsak ismereteik bővítése vált lehetővé, hanem érzékenyítésük is folyamatos volt a fogyatékkal élők irányába.

A hetet ismerkedéssel, érzékenyítéssel kezdtük, mely során egy animációs kisfilmet vetítettünk le számukra, majd megbeszéltük a mondanivalóját. Következett a csapatalkotás, melyet honfoglaló játék keretein belül zászló és kendőkészítés, illetve várépítés követett. A különböző feladatokat sikeresen megoldották a csapatok, melyekért nem maradtak el a jutalompontok sem. ...

Tovább olvasom..

Köszönjük!!!

2020. augusztus 3-án reggel nagy készülődésre lehetett mindenki figyelmes az Élim Evangélikus Szeretetotthon udvarán. Asztalok, székek, napernyők egymás után kerültek felállításra. Szépen lassan minden dekoráció a helyére került, és már kora délelőttől ínycsiklandó illatok lengték be a környéket.

Az intézmény vezetősége közös főzésre, beszélgetésre invitálta a munkavállalókat, hogy az elmúlt évet és a COVID-19 okozta időszakot értékelje, köszönetét fejezze ki az áldozatos munkáért....

Tovább olvasom..

„Értük! – Velünk!” Integrált Napközis Tábor

A Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ Közhasznú Nonprofit Kft. és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott, Szülősegítő szolgáltatások támogatása címmel meghirdetett SZÜLŐ2020/B/3 kódszámú pályázat keretein belül, az Élim Evangélikus Szeretetotthon által szervezett nyári integrált napközis tábor első turnusa már be is fejeződött.

A gyerekeknek minden napra tematikus programokat szerveztünk, melyekkel nemcsak ismereteik bővítése vált lehetővé, hanem érzékenyítésük is folyamatos volt a fogyatékkal élők irányába. ...

Tovább olvasom..

Élmények a karantén után

A veszélyhelyzet feloldását követően újra lehetősége nyílt az Élim Evangélikus Szeretetotthon Sztehlo Gábor Támogatott Lakhatás és a Nappali Ellátás ellátottjainak, hogy kimozduljanak, programokon vegyenek részt.

A szabadidő hasznos eltöltése céljából szalonnasütést szerveztek, melyen a szükséges előkészületeket is ők tették meg. Tűzrakó helyet készítettek, tüzet gyújtottak és természetesen mindenki magának készíthette el uzsonnáját. Jó hangulatban, felszabadultan tölthették a délutánt. ...

Tovább olvasom..

Ha újra itt a nyár...

A mögöttünk álló nehéz időszaknak hála Istennek vége van. Intézményünkben is megszűnt a kijárási tilalom, így kihasználva a jó időt, ellátottaink megfelelő számú kísérővel, és fokozottan figyelve a távolságtartásra, ellátogattak a közelben lévő Bólyai téri játszótérre.

Nagy volt az öröm, hiszen hosszú idő után újra intézményen kívüli programon vehettek részt, ahol lehetőségük nyílt hintázni, csúszdázni, homokozni és persze jó nagyokat nevetni.

Reméljük heti szinten megismételhetjük ezt a kis kiruccanást, hogy minél több ellátott juthasson az intézmény falain kívül is élményekhez.

Tovább olvasom..

Látogatási tilalom feloldása az Élim Evangélikus Szeretetotthonban
Tisztelt Hozzátartozók!
Megkaptuk az Országos Tiszti Főorvos határozatát a látogatási tilalom enyhítéséről. Ennek bizonyára nagyon sokan örülnek, mint ahogy mi is. Az alábbiakban tájékoztatjuk Önöket az új szabályokról, melyet a látogatások során be kell tartani:
a látogatást 2020. 06. 04-től biztosítjuk az intézményben
- a látogató csak a saját hozzátartozójával találkozhat, ezért a látogatás helyszíne a látogató szoba. A gondozottat a gondozók kísérik a látogató szobába, Önök nem mehetnek a gondozottak közé. A látogatószobához jutást a gondozók megmutatják. Jó idő esetén az udvaron is tartózkodhatnak, de a mosoda előtti téren, hogy a többi gondozottunkkal ne kerüljenek kapcsolatba.
- a látogatószobánál kézfertőtlenítő került kihelyezésre, melynek használata kötelező, valamint szájmaszkot és egyszerhasználatos kesztyűt is biztosítunk, melyet szintén kérünk felvenni. Akkor is a kihelyezett védőeszközöket használjuk, ha Ön abban érkezik. Amiben érkezik azt kérjük levenni a bejáratnál és – ha egyszerhasználatos eszközök - a kihelyezett gyűjtőkbe helyezni.
- Kérjük, hogy a bejáratnál elhelyezett cipőtalp fertőtlenítőt is használják!
A látogatásra most célszerű bejelentkezni, mert egyszerre 3 gondozotthoz fogadunk látogatót, akik egymással a távolságtartás szabályait kell, hogy érvényesítsék.
- Amennyiben 3 gondozotthoz érkezik látogató az udvaron a családok kellő távolságban (minimum 2 – 3 m) helyezkedjenek el egymástól. A látogató szobában csak 1 gondozott látogatása történhet
- Ágyban fekvő gondozotthoz, akit nem tudunk a látogató szobába vinni, egyszerre csak 1 fő látogató mehet be (kézfertőtlenítés, gumikesztyű, szájmaszk használatával), a többiek várakoznak, de nem a társalgóban, hanem olyan udvari részen, ahol gondozottakkal nem kerülnek kapcsolatba. (a mosoda előtti udvar)
- Természetesen csak teljesen egészséges, tünetmentes személy látogathatja meg a hozzátartozóját.
Közös érdekünk, hogy a szabályokat betartsuk. Örömmel fogunk találkozni Önökkel!
Sipos Ilona
intézményvezető
Tovább olvasom..

Látogatási tilalom feloldása a Sztehlo Gábor Támogatott Lakhatásban
Tisztelt Hozzátartozók!
Az alábbiakban tájékoztatjuk Önöket az új szabályokról, melyet a látogatások során be kell tartani:
- a látogatást 2020. 06. 04-től biztosítjuk az intézményben. Kérjük, hogy a látogatási időt tartsák be, melyet jelen körülmények között szabályozunk:
Hétköznap: 17.00 -19.00
Szombat és vasárnap: 10.00 – 12.00 és 17.00 – 19.00
- a látogató csak a saját hozzátartozójával találkozhat, ezért a látogatás helyszíne rossz idő esetén az emeleti étkező. Más lakó a hozzátartozójukon kívül nem tartózkodhat együtt Önökkel.
- Jó idő esetén egyelőre csak az udvaron tartózkodhatnak, a többi gondozottunkkal ne kerüljenek kapcsolatba.
- A látogatás időtartama egyelőre 30 percnél ne legyen hosszabb
- a bejáratnál kézfertőtlenítő került kihelyezésre, melynek használata kötelező, valamint szájmaszkot és egyszerhasználatos kesztyűt is biztosítunk, melyet szintén kérünk felvenni. Akkor is a kihelyezett védőeszközöket használjuk, ha Ön abban érkezik. Amiben érkezik azt kérjük levenni a bejáratnál és – ha egyszerhasználatos eszközök - a kihelyezett gyűjtőkbe helyezni.
- Kérjük, hogy a bejáratnál elhelyezett cipőtalp fertőtlenítőt is használják!
- A látogatásra most célszerű bejelentkezni, mert egyszerre 2 gondozotthoz fogadunk látogatót, akik egymással a távolságtartás szabályait kell, hogy érvényesítsék.
- Amennyiben 2 gondozotthoz érkezik látogató az udvaron a családok kellő távolságban (minimum 2 – 3 m) helyezkedjenek el egymástól. A látogató helyiségben (emeleti étkező) csak 1 gondozott látogatása történhet
- Természetesen csak teljesen egészséges, tünetmentes személy látogathatja meg a hozzátartozóját, amiről szükséges írásban nyilatkozniuk.
Tájékoztatom Önöket, hogy a hozzátartozók az Országos Tiszti Főorvos határozata értelmében kötelesek a szolgáltató vonatkozó intézkedéseiben együttműködni.
Sipos Ilona
intézményvezető
Tovább olvasom..

100 éve az Úr tenyerén

Ünnepelünk!

Születésnap van! Nem is akármilyen.

Intézményünk, az Élim Evangélikus Szeretetotthon éppen 100 esztendővel ezelőtt, 1920. május 1-én kezdte meg működését. Nagyszabású ünnepséggel készültünk erre a napra, mely sajnos a veszélyhelyzetre való tekintettel nem valósulhat most meg. De!!!!! Bepótoljuk!

Mint ahogy arról már korábban beszámoltunk, rajzpályázatot hirdettünk ellátottjaink körében Élim 100 éves címmel, amit nagy lelkesedéssel fogadtak. A pályázat lezárult, a pályamunkák beérkeztek és megtörtént a zsűrizés is. A Támogatott Lakhatás és a bentlakás gondozottjai is leadták rajzaikat, melyek egytől egyig elnyerték tetszésünket. Nem is nagyon lehetett sorrendet felállítani, így mind a két telephelyen 1 első helyezettet díjaztunk, a többiek pedig kivétel nélkül 2. helyen végeztek, csakis a dobogó legfelső fokain. ...

Tovább olvasom..

Eu Eu